Rå eller buk? Kend forskel på spejlet!

Om vinteren, når råbukken har kastet opsatsen, kan det være vanskeligt i farten at skelne bukken fra råen. Her kan spejlet være et godt kendetegn.

På mange fællesjagter henover vinteren er parolen ofte at bukken bør skånes. På denne tid har bukken kastet sin opsats – og det vil da også være lidt ærgerligt, hvis sommerens smukke revirbuk – med kraftige rosenkranse, flotte perler og seks sprosser, skulle falde for et skud på netop den tid på året, hvor råbukken er uden sit klassiske kendetegn – opsatsen!

Med eller uden skørt?

Når bukken bærer opsats er rå og buk let ad adskille, men når bukken har kastet opsatsen er forskellen på spejlet – det hvide bagparti, et godt kendetegn. Bukken har ikke skørt. Foto: Jmrocek, Dreamstime.com.

På drivjagter, hvor vildtet kommer hurtigt, kan det være vanskeligt i farten at skelne bukken fra råen, men på trykjagter med riffel, er der som regel tid til at betragte dyret – og tid til overvejelser.
Uden sin opsats kan råbukken selvfølgelig kendes på penslen (pelshår ved penis), men det er ikke altid muligt – og tydeligt, at se. Her er spejlet, råvildtets hvide bagparti, derimod et godt kendetegn, hvor kønnene hos råvildt adskiller sig tydeligt.
Råen (hun-dyret) har skørt, hvilket er betegnelsen for den næsten haleagtige dusk, der tydelig ses – især på ældre dyr. Se fotoillustrationen. Bukken mangler skørtet.

Featured foto: Neil Burton, Dreamstime.com.

Læs også

Kan vildtet ikke se orange?

Jægergrøn - eller jægerorange? Den klassiske jæger-dresscode har altid været...

Hvorfor har Jagtkataloget en slørugle som logo?

"sammenbinding og sameksistens mellem natur og mennesker" Uglen er i...

Pas på hørelsen når du er på jagt

Beskyt din hørelse. Et skud kan give varig skade! Som...

Giv dine gummistøvler lidt olivenolie

Husker du at pleje dine gummistøvler? Giv dem lidt...

Må man skyde rotter med luftgevær?

Luftgeværer kan skyde meget præcist som en riffel og...

Beskyt dine bukseben med gaiters!

Gaiters - eller gamacher, som de også betegnes, beskytter...

Flere artikler

Pas på hørelsen når du er på jagt

Beskyt din hørelse. Et skud kan give varig skade! Som jæger er vores sanser det vigtigste vi har. De fleste jægere bruger naturligt høreværn på...

Kan vildtet ikke se orange?

Jægergrøn - eller jægerorange? Den klassiske jæger-dresscode har altid været i grønne og brune nuancer, men i de seneste årtier har den stærke orange farve...

Beskyt dine bukseben med gaiters!

Gaiters - eller gamacher, som de også betegnes, beskytter dine bukseben mod vand og torne. Alligevel er det ikke alle jægere, der kender brugen...